Реџепи: Регионот ја преживеа енергетската криза, пливаме во многу помирни и постабилни води

Енергетскиот сектор е во многу постабилна состојба, регионот ја преживеа енергетската криза и сега веќе пловиме во помирни води со стабилизирани цени, истакнува извршниот директор на „Номагас“ Бајрам Реџепи, по неговото учество на министерскиот состанок на Групата на високо ниво за енергетско поврзување на Централна и Југоисточна Европа (CESEC), што денеска и утре се одржува […]

Посета на ЕБРД во Лондон

Бајрам Реџепи, извршен директор на НОМАГАС АД Скопје, заедно со вицепремиерот Фатмир Битиќи и министерот за економија Крешник Бектеши, оствари средба во Лондон со генералната директорка на ЕБРД за одржлива инфраструктура, Нандита Паршад, еден од најголемите поддржувачи на инфраструктурни проекти во земјата. ЕБРД ќе продолжи да ги финансира нашите проекти за енергетска трансформација.

Потпишан договор за надзор за Проектот за изградба на гасниот интерконектор помеѓу Република Северна Македонија и Република Грција

Во текот на денешниов ден се потпиша договорот за вршење на надзор над изградбата на гасниот интерконектор, помеѓу НОМАГАС АД Скопје и ДЕСФА С.А. од Грција. Финансирањето на надзорот над градбата и административната поддршка за реализација на Проектот е обезбедено преку програмата WBIF, со Договор за инвестициски грант потпишан со ЕИБ во висина од 2.475.00 […]

Известување по однос на Предлог текст на Правила

Ве известуваме дека по однос на подолу наведените предлог текстови, доколку постојат некакви забелешки, коментари или прашања да ни ги испратите на нашата контакт адреса: contact@nomagas.com.mk најдоцна до 14.09.2023 година. Правила за доделување на прекугранични капацитети за пренос на природен гас Договор за користење на виртуелна точка (ВТТ) Правилник за формата и содржината на регистарот на балансно одговорни […]

Посета на САД

Деновиве заедно со министерот за економија К.Бектеши и вицепремиерот за европски прашања Б.Маричиќ престојувавме во Вашингтон, САД. Се сретнавме со многу високи политички личности од САД и разговаравме за регионалната интеграција, перспективите на нашата земја и регионот, новите геополитички предизвици, развојот на енергетскиот сектор итн. Посетата ја завршивме со средби во Стејт департментот за разговор […]

Соопштение

НОМАГАС АД Скопје ги информира сите корисници на Системот за пренос на природен гас во Република Северна Македонија дека во согласност со Протоколот од Советувањето за планирани профилактички работи, работи за чистење, дијагностички и ремонтни работи за 2023 година, превземањето на природен гас на ГМС Жидилово ќе биде ограничено во подоле наведените периоди од: • […]

Бајрам Реџепи: Енергетиката е најмоќно геополитичко оружје, особено по руската инвазија

Во изминатиот период говориме за диверзификација на изворите за снабдување, но мислам дека најважното прашање е регионалната поврзаност, бидејќи ако видите различни земји од регионот, но и од Европа, секоја има различни извори на снабдување, истакна Реџепи, кој учествува на Делфи економскиот форум вo Грција. Превземено од: MIA.mk

ДЕЛНИЦА 7

Делница Кичево – Охрид (фаза проектирање) Должина 48,5 км

ДЕЛНИЦА 8

Свети Николе- Велес (фаза проектирање) Должина 28км

Делница „Скопје – Тетово – Гостивар“

Согласно Законот за задолжување на Република Северна Македонија кај Дојче банка и Ерсте банка по Договорот за заем за финансирање на Проектот „Гасификација на Република Северна Македонија – фаза 1 – Делница Штип – Неготино – Битола и Делница Скопје – Тетово – Гостивар“ се обезбедени финансиски средства за изградба на Делница „Скопје-Тетово-Гостивар“. Изградбата е […]